Stresové situace v sociálních službách a jak je zvládat

sociální pracovníci, pracovníci v sociálních službách, vedoucí pracovníci, osoby pečující

Každý z nás zažívá v určitém období stres a stresové situace a nikdo není v těchto situacích bezmezně odolný. Přestože je stres nutnou součástí našeho života, je důležité naučit se stresové situace zvládat nebo jim dokonce předcházet. Akreditovaný vzdělávací program se zabývá základními pojmy v problematice stresu, charakterizuje reakce organizmu jako celku na fyzickou a psychickou zátěž. Vysvětluje, jak stres ovlivňuje naše myšlení a emoce a jak v těchto situacích reagujeme. Zabývá se fyzickými a psychickými příznaky stresu a jak se u každého jednotlivce projevují. V tématu fyziologie stresu a význam stresu pro člověka vysvětluje pojmy pozitivní stres - eustres a negativní stres - distres. Zmiňuje pojmy mobbing, bossing, stalking a kyberšikana, frustrace, deprivace a konflikt. Zabývá se životními událostmi v průběhu života člověka a mírou stresu, kterou mu způsobují. Poskytne instrukce k vedení stresového deníku jako pomocníka k rozpoznání a eliminaci stresových situací. Preferuje zdravý životní styl a nutnost relaxace k uvolnění napětí. Zabývá se syndromem vyhoření pracovníků v pomáhajících profesích ve vztahu ke stresu, jeho projevy a prevencí. Aplikuje poznatky do situací vyskytujících se na pracovišti v sociálních službách. Program je přizpůsoben cvičeními a případovými studiemi požadavkům a potřebám jednotlivých pracovních pozic. Přidanou hodnotou vzdělávacího programu je vzájemná výměna zkušeností mezi účastníky vzdělávání.

Jednotlivá témata

• Základní pojmy v problematice stresu a stresových situací.
  • Fyzické a psychické příznaky stresu.
  • Fyziologie stresu a význam stresu pro člověka.
  • Mobbing, bossing, stalking, kyberšikana.
  • Frustrace, deprivace, konflikt, stres.
  • Životní události a s nimi spojená úroveň stresu.
  • Vedení a využití stresového deníku k práci se stresem.
  • Syndrom vyhoření a jeho prevence.
  • Zdravý životní styl, životospráva a relaxace.
  • Význam relaxace a jak uvolnit napětí.

Kurz i akreditace jsou pořádány ve spolupráci s Ing. Irenou Osvaldovou

Rozsah semináře: 8 hodin akreditovaného vzdělání

Lektor: Ing. Irena Osvaldová

Číslo akreditace: A2019/1259-SP/PC/PP/VP

Cena: 1790 Kč

Podmínky vydání osvědčení o absolvování akreditovaného programu:

• 100% účasti na výuce, stvrzené podpisem na prezenční listině

Přihláška na termín 30.9.2021 zde!

Přihláška na termín 2.12.2021 zde!

Tříkrálová sbírka 2021