Insolvenční řízení v praxi II

sociální pracovníci, pracovníci v sociálních službách, vedoucí pracovníci, ostatní zájemci

Každý rok soudy evidují cca 35 až 37 tis. insolvenčních návrhů; podstatnou část představují insolvenční návrhy spojené s návrhy na povolení oddlužení (32 až 35 tis návrhů ročně).  Aktuální právní úprava v zák. č. 182/2006 Sb., insolvenční zákon je rozsáhlá a klade na účastníky insolvenčního řízení, především na dlužníky, velké nároky na znalost práv a povinností spojených s účastí v ins. řízení.  Základem orientace v právní úpravě je znalost základních pojmů a podstaty jednotlivých způsobů řešení úpadku dlužníka. Cílem kurzu je zorientovat účastníky v základních pojmech úpadkového práva, rozlišit výhody a nevýhody jednotlivých způsobů řešení úpadku, orintace v jednotlivých druzích podání, která mají vést k vyřešení situace klienta (insolvenční návrh, návrh na povolení oddlužení, přihlášku pohledávky, vyjádření k přihlášeným pohledávkám věřitelů apod). Účastník získá schopnost analyzovat situaci potencionálních  klientů -dlužníků a jejich schopnost splnit podmínky právní úpravy pro povolení oddlužení.

• seznámení s prameny českého úpadkového práva na úrovni zákona a prováděcích předpisů, systematika právní úpravy
  • osoba s dispozičnímm oprávněním k majetkové podstatě, dlužník,   zajištění věřitelé, insolvenční rejstřík, klient soc. služby jako dlužník, možnosti pomoci
  • definice úpadku a hrozícího úpadku, rozbor jednotlivých aspektů nezbytných pro naplnění úpadku a hrozícího úpadku dlužníka, jak pracovat s tímto klientem
  • přihlášení pohledávky do insolvenčního řízení, přezkum pohledávky věřitele, incidenční spor, schůze věřitelů, hlasovací práva věřitelů, možnosti práce s klientem