Základy nízkoprahových služeb a streetworku od A do Z

sociální pracovníci, pracovníci v sociálních službách

Učastníci se v tomto akreditovaném kurzu seznámí s teorií i praktickým chodem nízkoprahových služeb, zejména nízkoprahových klubů (NZDM) a jejich terénní formou práce. Jádro tohoto dvoudenního kurzu tvoří informace o specifikách nízkoprahových služeb včetně terénní sociální práce s dětmi, mládeží, závislými, mladými dospělými. Teoretický výklad bude pro ilustraci doplněn vhodně zvolenými praktickými či video ukázkami, které zachycují skutečnou realitu a praxi. Součástí kurzu bude rozbor případů z různých forem ambulantní a terénní formy práce, na kterých budou prezentovány konkrétní pracovní postupy. Kurz bude praktickou ukázkou od kontextu a východisek až po rozbor cílové skupiny, role profesionálního kontaktu v rámci kontaktní práce a streetworku - terénní sociální práce, tj. od mapování, depistáže, přes prvokontakty, kontaktování či kontraktování až po individuální práci s klientem či skupinou, dotkneme se různých forem streetworku od přímého kontaktování až po novodobý trend online formy. Dále se budeme věnovat různým strategiím, postupům a technikám nízkoprahových služeb, včetně exkurze do historie či terminologie a požadavkům na kvalitu. Kurz je šitý na míru a snaží se reagovat především na potřeby účastníků, dotýká se důležitých témat v oblasti nízkoprahových služeb.

• úvod, nízkoprahové sociální služby (NZDM, KC, terénní programy pro různé CS) včetně kontextu, východisek a vše, co souvisí s CS
  • kontaktní práce a specifika a role profesionálního terénního pracovníka, kompetence v sociálním poli včetně sdílení výhod a nevýhod streetworku
  • požadavky na kvalitu - jak vybudovat kvalitní terénní či ambulantní formu práce
  • nízkoprahovost v praxi, potřeby klientů, klubové konstelace, specifická prevence, pomoc x prevence atd...