Vězeňský systém a motivace nejen odsouzeného

sociální pracovníci, vedoucí pracovníci

Kurz je určen pro pracovníky v přímé práci s klientem, který se může dostat (nebo se již dostal) do konfliktu se zákonem, tzn. pro sociální pracovníky postpeninteciarní péče, ale i SAS, občanských poraden, azylových domů, nocleháren, nízkoprahových zařízení, atd. Je rovněž přínosný pro sociální pracovníky na obcích, kteří se s touto cílovou skupinou, byť okrajově, setkávají.

V první části kurzu se frekventanti dozvědí stručnou historii a vývoj trestu. Co klienta čeká „za mřížemi“, co si sebou může vzít a co mu bude vydáno po propuštění. Praktické rady a informace o udržení kontaktu s rodinou - telefonování, psaní dopisů, příjmu balíků a možnosti návštěv. Jak odsouzenému pomoct ve věznici, příprava na opuštění věznice a postpenitenciární péče.

Odpolední část kurzu se zaměřuje na rozdíly v přístupu k motivovanému a méně motivovanému klientovi, možnosti pozitivně a negativně ovlivnit motivaci a na strategie, jak jednat se zcela nespolupracujícím klientem. K pochopení nespolupracujících klientů je zapotřebí vnímat důvody a okolnosti odmítání spolupráce, stejně jako osobnost a aktuální životní situaci takového člověka. Účastník kurzu se dozví něco o rozdělení osobnostních struktur a jejich vliv na druh trestné činnosti.

• Stručná historie a vývoj vězeňství
  • Co si má klient vzít s sebou? První dny ve vězení - telefonování, dopisy, balíky, návštěvy
  • Přístup k motivovanému vs méně motivovanému klientovi. Když se motivace nedaří podle "našich" představ aneb jak si udržet tu vlastní.
  • Osobnosti pachatelů a druhy trestné činnosti. Vliv osobnostní strukturypachatelů TČ na rozvoj motivace ke změně
  • Diskuze

Rozsah semináře: 8 hodin akreditovaného vzdělávání

Č. akreditace: A2019/1368-SP