Reminiscence - využití vzpomínek při práci se seniory

sociální pracovníci, pracovníci v sociálních službách, osoby pečující

Kurz představí možnosti využití reminiscence, práce se vzpomínkami, se zaměřením na cílovou skupinu seniorů. Reminiscence slouží jako nástroj, který může pomoci podpořit pocit vlastní důležitosti, smysluplnosti života a respektu. Reminiscenční aktivity lze koncipovat se zaměřením na individuální i skupinové setkání. Využívají se mimo jiné u osob s demencí, u osob s fyzickým či smyslovým omezením. Reminiscence napomáhá vytvořit atmosféru důvěry a k navázání vztahu mezi pečujícím a klientem. Vzpomínkami lze obohatit nejen profesionální práci, ale i rodinné a mezigenerační vztahy. Součástí kurzu jsou praktická cvičení, která napomáhají pochopit možnosti využití vzpomínek nejen v profesním, ale i osobním životě.

• Teoretická východiska reminiscence, význam vzpomínek, cílové skupiny pro reminiscenci, vzpomínání v instituci, předpoklady personálu
  • Individuální vzpomínání, vzpomínání ve skupině - příprava skupiny, vhodné prostory, materiální zajištění aktivity
  • Volba témat pro skupinu, skupinová dynamika, role reminiscenčního asistenta
  • Specifika aktivit se zaměřením na cílovou skupinu seniorů žijících s demencí