Problémové situace s uživateli sociálních služeb, jejich příčiny a řešení

sociální pracovníci, pracovníci v sociálních službách, osoby pečující, vedoucí pracovníci

Akreditovaný vzdělávací program se zabývá tématem řešení problémových a konfliktních situací s uživateli sociálních služeb. Vysvětluje pojem problémového chování a jeho vnímání zaměstnanci sociálních služeb. Zmiňuje význam potřeb člověka a jejich vliv na projevy chování a jednání v komunikaci včetně posunu jejich priorit v průběhu života člověka a jeho stárnutí. Prezentuje příčiny vzniku problémových situací jako například způsob komunikace, bariéry v komunikaci, projevy chování, chyby ve vnímání lidí, vztah zaměstnanec - uživatel, rozdílná očekávání, vliv zdravotního stavu uživatele a další. Vysvětluje pojmy z oblasti projevů agresivního chování jako je agresivita instrumentální, reaktivní, patologická, frustrace jako příčina agrese a další. Zabývá se zátěžovými situacemi a obrannými reakcemi uživatelů sociálních služeb a na příkladech z praxe vysvětluje slovní agresi a jednotlivé fáze fyzické agrese. Informuje o základních postupech, jak se zachovat ve specifických situacích jako je jednání s uživatelem s poruchou demence, s uživatelem s fyzickým, psychickým a mentálním postižením, s uživatelem se špatnými hygienickými návyky apod. Upozorňuje na význam spolupráce s rodinou uživatele a jak reagovat v situacích, kdy rodina spolupráci odmítá. Součástí programu jsou testy, případové studie a kazuistiky, které přinášejí praktická řešení situací. Program je vždy přizpůsoben požadavkům a potřebám jednotlivých pracovních pozic podle formy a druhu sociálních služeb.

1. Vymezení pojmu problémového chování a jeho vnímání zaměstnanci sociálních služeb.
  2. Lidské potřeby a vliv jejich naplnění na chování a jednání v komunikaci.
  3. Projevy agresivního chování a jeho příčiny.
  4. Interpretace zátěžových situací a obranné reakce uživatelů i zaměstnanců sociálních služeb.
  5. Možnosti zaměstnanců sociálních služeb při řešení agresivních reakcí uživatelů sociálních služeb.
  6. Možnosti reakcí zaměstnanců sociálních služeb při fyzickém napadení uživateli sociálních služeb.
  7. Základy jednání s uživatelem s poruchou demence.
  8. Specifické problémové situace s uživateli sociálních služeb a jak reagovat.
  9. Komunikace s rodinou uživatele a řešení náročných situací.

Kurz i akreditace jsou pořádány ve spolupráci s Ing. Irenou Osvaldovou

Rozsah semináře: 8 hodin akreditovaného vzdělání

Lektor: Ing. Irena Osvaldová

Číslo akreditace: A2019/1412-SP/PC/PP/VP