Přístup k lidem s mentálním postižením vedoucí k rozvoji jejich dovedností

sociální pracovníci, pracovníci v sociálních službách, osoby pečující

Kurz je určen pracovníkům sociálních služeb všech forem s cílem seznámit je se základy přístupu k lidem s mentálním postižením tak, aby získali kompetence nezbytné k zavedení nových metod do každodenní podpory klienta. V průběhu kurzu si osvojí nové poznatky v oblasti základních principů podpory, individuálního plánování, komunikace s lidmi s mentálním postižením a v zapojení lidí s mentálním postižením do rozhodování. Dále budou proškoleni ve strategii sociálního začleňování lidí s postižením do společnosti a se zvládáním rizik s tím spojených.

• Mapování situace člověka - mapování důležitých lidí a vztahů v životě člověka. Před plánováním podpory lidí s postižením je dobré vědět, kteří lidé v životě konkrétního klienta hrají důležitou roli a jsou tudíž pro dosahování cílů klienta významní. Mapování se zaměřuje na zjištění, komu důvěřuje, kdo jsou lidé, kteří jsou pro něj důležití. Zjistíme tak, na koho se chce člověk s postižením obracet s žádostí o radu, pomoc nebo podporu. Zjistíme také, do jaké míry je člověk izolován a zda potřebuje pomoc s budováním vztahů.
  • Komunikační záznamové tabulky - užitečný a účinný prostředek, jak vytvořit či ustálit dorozumívání s člověkem, kterému nerozumíme, a který potřebuje podporu v komunikaci.
    Nejsou jediným a vše spásným řešením, nehodí se na všechny situace, ale patří k výbavě každého pracovníka v sociálních službách.
    Dobře poslouží:
    Pro revizi toho, jak s člověkem komunikujeme.
    Při odhalování významu specifického chování, kterým se člověk vyjadřuje.
    Pro jednotný přístup v komunikaci, což je jedna z podmínek pro vytvoření komunikačního systému člověka.
  • Metody a postupy- specifické potřeby lidí s mentálním postižením v jednolivých oblastech:

1. komunikace (podpora sebevědomí, porozumění a kontakt s realitou);

2. péče o sebe (aktivizace, pozitivní motivace, nácvik zdravého životního stylu, podpora "ženského" sebevědomí);

3. péče o domácnost (nácvik rozhodovacích procesů, návody posloupnosti činností);

4. bezpečí (ochrana před využíváním a zneužíváním, monitoring a self monitoring psychického stavu - nácvik "bezpečného" chování);

5. vztahy (edukace v rozvoji sociálních vazeb, specifickýž přístup k rodině - psychoekudace);

6. bydlení (jasná, pevná pravidla, mediace, vedení rozpočtu, vyřizování úředních věcí);

7. finance (oblast zaměstnávání, hospodaření, nácvik hospodárnosti);

8. zdraví (motivace k péči o sebe, monitorování stavu, životospráva);

9. osobní uplatění a spokojený život (vzdělání, práce, role ve společnosti, naplnění volného času);

10. rizika a nepohoda (monitorování, krizový plán)

Rozsah semináře: 8 hodin akreditovaného vzdělání

Číslo akreditace: A2019/1363-SP/PC/PP

Lektor: Mgr. Jana Tomšová

Cena: 1480 Kč

Podmínky vydání osvědčení :

• 100% účast na výuce stvrzená podpisem na prezenční listině
  •  rekapitulace obsahu kurzu

Tento kurz je již zaplněn!

Tříkrálová sbírka 2021