Práce s uživateli alkoholu v poradenských a sociálních službách

sociální pracovníci, pracovníci v sociálních službách

Kurz se zaměřuje na práci s uživateli alkoholu či závislými osobami v poradenských a sociálních službách, a to včetně těch, které se neprofilují jako adiktologické. Obsahem kurzu je orientace v základních pojmech spojených s danou problematikou a orientace v síti poradenských a léčebných služeb pro uživatele alkoholu a OPL. V obsahu vzdělávání je kladen důraz na práci s nemotivovanými klienty a klienty, kteří odmítají abstinenci včetně základních poradenských dovedností.

Jednotlivá témata

• Seznámení se základními pojmy (závislost, riziková konzumace, kontrolované pití, biopsychosociální model závislosti, apod.)
  • Modely léčby závislostí a práce s uživateli alkoholu v ČR a zahraničí
  • Základní poradenské a terapeutické zásady při práci se závislými (motivační rozhovory, kontraindikace v poradenském procesu, práce s blízkými uživatele apod.)
  • Práce s uživateli mimo adiktologická zařízení a s uživateli nemotivovanými k abstinenci, přístup Harm Reduction

Rozsah semináře: 8 hodin

Č. akreditace: A2020/1204-SP/PC

Lektor: Mgr. Roman Hloušek