Možnosti a přínos logoterapie pro pracovníky v pomáhajících profesích – uvedení do problematiky

sociální pracovníci, pracovníci v sociálních službách, vedoucí pracovníci

Logoterapie je stále, v českých podmínkách, rodící se disciplína, která se stává teoretickým základem metod pracující s obnovou smyslu života.

Osou logoterapie je nacházení smyslu v různých životních aspektech. Uplatnění této metody graduje v pomáhajících profesích, speciálně v sociální péči, kdy pracovník je často veden k hodnocení svého postoje k profesi, svých motivů, hodnot a toto uvědomění mu následně slouží jako vzácný nástroj správného zacházení s různými typy klientů. Nalézt smysl lidské existence v osobní i pracovní úrovni, je prvořadou motivační silou člověka. Úlohou logoterapie je pomoci jedinci v konkrétní pracovní i životní situaci nalézt odpověď, která je pro něho smysluplná.

Logoterapie se též zaměřuje na duchovní stránku jedince, která si klade za cíl pomoci profesionálovi i klientovi k dobré konkrétní životní volbě, k odpovědnosti za ni a následném prožívání smysluplného života. Logoterapii založil Viktor Frankl, který prožil několik let v koncentračním táboře, který přežil a konkrétním příkladem demonstroval, že věci mají svůj smysl i tehdy, když životní situace se jeví nanejvýše obtížná. Logoterapii lze uplatnit v sociální oblasti u řady klientů nejen v jejich obtížných životních situacích, ale je to metoda, která může jedince vést, pravidelným správným zacházením se sebou sama, k lepší životní náplni a kondici.

Kurz i akreditace jsou pořádány ve spolupráci s Mgr. Monikou Ulrychovou, PhD.

Rozsah semináře: 8 hodin akreditovaného vzdělání

Lektor: Mgr. Monika Ulrichová, Ph.D.

Číslo akreditace: A2018/0366-SP/PC/VP

Cena: 1600 Kč včetně DPH 21%

Podmínkou vydání osvědčení o absolvování akreditovaného programu je:

• 100% účasti na výuce stvrzené podpisem na prezenční listině

Tříkrálová sbírka 2021