Metody práce s duševně nemocnými v sociálních službách

sociální pracovníci, pracovníci v sociálních službách, vedoucí pracovníci, osoby pečující, ostatní zájemci

Kurz umožňuje účastníkům lépe porozumět potřebám lidí s duševním onemocněním a seznámit je s možnostmi práce s nimi v sociálních službách. Účastníci se seznámí se specifiky v komunikaci s duševně nemocnými a se specifickými metodami sociální a psychosociální práce s nimi. Budou vedeni k porozumění lidem s duševním onemocněním, jejich potřebám, omezením i možnostem. Seznámí se s možnostmi zacházení s projevy psychopatologie při jednání s člověkem s duševním onemocněním pomocí komunikačních, vztahových a behaviorálních postupů.

• Potřeby lidí s duševním onemocněním, specifické potřeby; analýza potřeb podle Maslowa; potřeby podle A. Pessa; potřeby podle Grawa
  • Možnosti a omezení práce s duševně nemocnými, noc a pomoc; hranice pomoci; rámec pomoci; poslání sociálních služeb při práci s duševně nemocnými
  • Sociální služby pro osoby s duševním onemocněním, druhy služeb pro duševně nemocné; komplexnost služeb; komunitní služby
  • Komunikace s duševně nemocnými, vztah a komunikace; základy pro jednání; empatie; nehodnotící přijetí; opravdovost; techniky rozhovoru
  • Metody sociální práce s duševně nemocnými, psychosociální rehabilitace; casemanagement; rolový přístup; edukační programy; práce s jednotlivcem, skupinou a rodinou; techniky kotvení v realitě; techniky posílení (empowerment); motivační rozhovory
  • Práce s člověkem s demencí
  • Práce s člověkem se schizofrenií
  • Práce s člověkem s depresí
  • Práce s člověkem s neurózou

Rozsah semináře: 16 hodin

Lektor: Bc. Michal Šalplachta, DiS.

Č. akreditace: 2016/0198-PC/SP/VP/PP

Účastníkům, kteří jsou soukromými osobami nebo se účastní kurzu z jiného důvodu než z výkonu povolání, bude k ceně kurzu připočítána DPH ve výši 21%.

Podmínky vydání osvědčení o absolvování programu:

• 90% účasti na výuce stvrzená podpisem na prezenční listině
  • napsání výstupního testu na 70%