Krizové situace při práci s klientem SAS a NZDM

sociální pracovníci, pracovníci v sociálních službách

Účelem kurzu je připravit účastníky na krizové situace, které mohou nastat při klientské práci v Sociální službě pro rodiny s dětmi a v Nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež, a to jak v terénní, tak v ambulantní formě služby. Jako příklad těchto situací můžeme uvést následující: klient hovoří o sebevraždě; fyzické a slovní napadání pracovníka klientem, práce s klientem, který je ve službě nedobrovolně, klient zažívá něco, co se pracovníka úzce dotýká apod.). Účastníci budou mít na začátku kurzu možnost představit své situace, na které by se chtěli připravit, nebo kterým by se chtěli věnovat, aby to pro ně bylo užitečné. Proces učení bude probíhat nácvikem dovedností skrze modelové situací v malých skupinkách (hnízdech), sdílením zkušeností, rozborem kazuistik atd. Vše s podporou teoretického výkladu.

• vydefinování krizových situací relevantních pro účastníky
  • nalezení a nácvik individuálních nástrojů pro prevenci krizové situace, čelení krizové situaci a zvládnutí dopadů krizové situace
  • diskuze, zpětná vazba

Rozsah semináře: 8 hodin