Brexit z pohledu sociální práce

sociální pracovníci, pracovníci v sociálních službách

Na konci ledna 2020 Velká Británie opustila Evropskou unii a tento krok bude mít zcela zásadní vliv na sociální situaci cizinců, tedy i Čechů, žijících ve Velké Británii. 31.12.2020 končí přechodné období, kdy se podmínky pobytu cizinců ve Velké Británii příliš neměnily, a s tímto datem jsou ve zvýšené míře očekávány návraty českých občanů zpět do České republiky. Kurz si klade za cíl seznámit účastníky s novinkami a aktualitami v této oblasti a podat jim ucelený teoretický přehled o tom, na co se zaměřit při sociální práci s lidmi, kteří se budou navracet zpět do ČR, tak, aby jejich znovuzačlenění zpět do českého prostředí bylo co nejúspěšnější a sociální práce co nejefektivnější. Prostor dostane i diskuse nad tématem, praktické cvičení a novinky a k tématu - aktuální v době konání kurzu.

• Brexit – seznámení s pojmem a důsledky pro život cizinců ve VB po 1.1.2021. Informace a aktuality platné v době konání kurzu.
  • Soc. služba Brexit Romodrom o.p.s., Compas Charity (VB) a síť dalších zapojených subjektů, které mapují situaci a podílejí se na řešení situace Čechů po návratu z VB do ČR.
  • Účastníci kurzu si připraví vlastní předpokládaný přehled toho (typy situací a problémů), co typicky musí osoba vracející se po delším pobytu v zahraničí v České republice řešit.
  • Zpětná vazba lektorů na cvičení. Zodpovězení otázek, diskuse.
  • Přehled jednotlivých témat a problémů, se kterými se pracovníci mohou setkat v práci s uživateli sociálních služeb v období těsně před návratem z VB a zejména po návratu z VB. Tipy a doporučení, jak jednotlivé problémy řešit.
  • Specifika sociální práce s Romy, zejména v kontextu návratů z VB.
  • Specifika dalších potencionálních sociálně vyloučených nebo vyloučením ohrožených uživatelů služeb v kontextu návratů z VB.

Rozsah semináře: 8 hodin

Lektor: Bc. Jana Holková

Č. akreditace: A2020/1201-SP/PC

Ukončení kurzu:

Podmínkou vydání osvědčení je:

• 100% účasti na výuce stvrzená podpisem na prezenční listině
  • rekapitulace obsahu kurzu