Základy asertivity pro vedení rozhovoru

sociální pracovníci, pracovníci v sociálních službách, osoby pečující, vedoucí pracovníci, ostatní zájemci

Absolvent kurzu rozvine své znalosti v oblasti asertivních práv, povinností, zásad a praktických technik, naučí se projevit a jednat asertivně a věcně v prostředí sociálních služeb. Osvojí si vhodné způsoby obrany proti pasivitě, agresi a manipulaci, rozvine schopnost vyjádřit se a prosadit se přiměřeným a přijatelným způsobem. Získané informace mu pomohou posílit vlastní sebevědomí, dovednost vyjádřit asertivně svůj postoj, pocity, což vede k posílení sebeúcty a současně k respektu u druhých i k druhým. Rozšíří si komunikační strategie o asertivní techniky vedoucí ke zvládání obtížných situacích v kontaktu například s uživateli sociálních služeb, s jejich rodinnými příslušníky, s kolegy i vedoucími. V neposlední řadě posílí své vnitřní asertivní nastavení a hranice, které jim pomohou lépe ustát a překonat emočně náročné situace a rozhovory.

• Podstata a přínos asertivity, výhody asertivního chování, kdy jej použít, co může přinést v pracovním kontextu
  • Specifika pasivního, agresivního a asertivního jednání
  • Asertivní práva a povinnosti
  • Asertivní techniky a jejich využití při jednání s lidmi