Psychologická úskalí práce v pomáhajících profesích

sociální pracovníci, pracovníci v sociálních službách, vedoucí pracovníci

Tento akreditovaný workshop vychází z potřeb pracovníků působících v neziskovém sektoru resp. v sociálních službách. Účastníci dostanou v rámci indivuduální i skupinové sebezkušenostní práce především příležitost hlouběji prozkoumat strukturu vlastní motivace pro pomáhání. Budou jim nabídnuty teoretické modely vycházejíci z psychodynamického pojetí osobnosti, které odkrývají často neuvědomované potřeby, jež pomáháním sytíme. Pozornost bude věnována také vztahu pracovník-klient, především pak tématu moci. Zabývat se budeme i péčí o sebe a podporou, dotkneme se i oblasti supervize v sociálních službách. Účastníci se dále dozví, jak se vyvarovat vlastní traumatizaci při práci s těžkými tématy klientů. Větší prostor bude věnován syndromu pomocníka, který lze chápat je velmi užitečným koncept pro reflexi pomáhající činnnosti.

• reflexe vlastní cesty a motivace k pomáhající profesi, co je pomáhání, práce s obecnými motivy pomáhání
  • pohled do "stínu" pomáhání, skryté motivy, jak se projevuje touha po moci, cvičení k prohloubení uvědomění vlastních stínu v motivační struktuře
  • naplňování vlastních potřeb při pomáhání  v sociálních službách, péče o sebe a syndrom vyhoření
  • sebepodpora a podpora, supervize jako forma vnější podpory a sdílení odpovědnosti v péči o klienta sociálních služeb
  • práce s těžkými a traumatickými tématy, riziko vlastní traumatizace, jak se jí bránit
  • syndrom pomocníka, moc a bezmoc v kontextu sociálních služeb, distribubuce odpovědnosti mezi pracovníkem a klientem

Č. akreditace: 2016/1094-PC/SP/VP

Rozsah semináře: 8 hodin

Typ vzdělávání: workshop

Lektor: Mgr. Ondřej Ptáček

Účastníkům, kteří jsou soukromými osobami nebo se účastní kurzu z jiného důvodu než z výkonu povolání, bude k ceně kurzu připočítána DPH ve výši 21%.

Podmínky vydání osvědčení o absolvování akreditovaného kurzu:

• 100% účasti na výuce stvrzené podpisem na prezenční listině