ZVLÁDÁNÍ AGRESE V KONTAKTU S KLIENTEM

sociální pracovníci, pracovníci v sociálních službách, vedoucí pracovníci sociálních služeb

Kurz je určen pro pracovníky, kteří si chtějí vyzkoušet zvládání obtížných situací při práci s klientem a najít vlastní, specifickou cestu jejich adekvátního řešení. Cílem kurzu je nabytí základní orientace a sebejistoty v psychicky i fyzicky obtížných situacích při spolupráci s klientem spojených s různě projevovanou agresí. Vytvořit bezpečí pro exploraci vlastní agrese. Obeznámit se s vlastními tendencemi k projevům agrese a možnostmi jejich zvládání. Praktický nácvik fyzických intervencí šetrné sebeochrany vedoucí k zajištění vlastního bezpečí při zachování respektu a důstojnosti k uživateli.

• úvod do pojetí agrese, reakce a jednání, způsoby zvládnutí
  • fyzická interakce v modu variantních úchopů za zápěstí a předloktí, za ramena, objetí a chycení oběma rukama
  • fyzická interakce v modu variantních způsobů škrcení a chycení za oděv, následný nácvik všech probraných technik
  • průpravné cvičení na zastavení klienta vstupujícího do osobního prostoru pracovníka, konkretizace ohrožujících situací
  • pravidla bezpečného uspořádání pracovního prostoru
  • procvičování všech fyzických úchopů z prvního dne a fyzická interakce v modu variantních úchopů za vlasy
  • příčiny a varovné signály ústící v agresi a možnosti efektivní prevence
  • modelové situace verbální agrese, nácvik protitlaku a úkrytu
  • fyzická interakce v modu variantních  způsobů napadení na zemi a následné řešení konkrétních situacích účastníků
  • expozice napadení a ověřování vlastních možností použití nacvičených technik fyzické interakce
  • rekapitulace nejdůležitějších bodů, zhodnocení, mé zkušenosti

V případě zájmu alespoň tří osob bude kurz také zdravotně akreditován. Cena zdravotního osvědčení bude 20 Kč vybíraných v hotovosti na místě. Prosíme uvádějte do přihlášky, zda máte o zdravotní akreditaci zájem či ne.

Lektoři: Mgr. Michal Horák a Daniel Kaucký, DiS.

Rozsah semináře: 16 hodin

Číslo akreditace: 2015/0787-PC/SP/VP

Účastníkům, kteří jsou soukromými osobami nebo se účastní kurzu z jiného důvodu než z výkonu povolání, bude k ceně kurzu připočítána DPH ve výši 21%.

Podmínkou vydání osvědčení je:

• 100% účasti na výuce stvrzená podpisem na prezenční listině
  • zpětná vazba od účastníků kurzu a lektorů