Reminiscence - využití vzpomínek

sociální pracovníci, pracovníci v sociálních službách, vedoucí pracovníci

Kurz představí možnosti využítí reminiscence, práce se vzpomínkami, se zaměřením na cílovou skupinu. Reminicence, je vhodná technika nejenom pro seniorskou populaci, slouží jako nástroj, který může pomoci podpořit pocit vlastní důležitosti, smysluplnosti života a respektu. Reminiscenční aktivity lze koncipovat se zaměřením na individuální i skupinové setkání. Využívají se mimo jiné u osob s demencí, u osob s fyzickým či smyslovým omezením. Reminiscence napomáhá vytvořit atmosféru důvěry a k navázání vztahu mezi pečujícím a klientem. Vzpomínkami lze obohatit nejen profesionální práci, ale i rodinné a mezigenerační vztahy. Součástí kurzu jsou praktická cvičení, která napomáhají pochopit možnosti využití vzpomínek nejen v profesním, ale i osobním životě.

• Teoretická východiska reminiscence, význam vzpomínek, cílové skupiny pro reminiscenci, vzpomínání v instituci, předpoklady personálu
  • Individuální vzpomínání, vzpomínání ve skupině - příprava skupiny, vhodné prostory, materiální zajištění aktivity
  • Volba témat pro skupinu, skupinová dynamika, role reminiscenčního asistenta
  • Specifika aktivit se zaměřením na cílovou skupinu
  • Knihy života, reminiscenční krabice, reminiscenční divadlo, výstavy

V případě zájmu alespoň tří osob bude kurz také zdravotně akreditován. Cena zdravotního osvědčení bude 20 Kč vybíraných v hotovosti na místě. Prosíme, uvádějte do přihlášky, zda máte o zdravotní akreditaci zájem či ne.

Rozsah semináře: 8 hodin akreditovaného vzdělávání

Č. akreditace: 2016/0715-PC/SP/VP

Lektor: Mgr. Renáta Nentvichová

Typ vzdělávání: workshop

Účastníkům, kteří jsou soukromými osobami nebo se účastní kurzu z jiného důvodu než z výkonu povolání, bude k ceně kurzu připočítána DPH ve výši 21%.

Podmínky vydání osvědčení o absolvování programu:

• 100% účasti na výuce stvrzené podpisem na prezenční listině