Práce s rodinou v adlerovském duchu

pracovníci v sociálních službách, sociální pracovníci, kteří pracují s rodinami, rodiči, pěstouny či osobami, které se podílí na výchově dětí

V kurzu představíme způsoby, jak lze klienty podpořit v rozvoji rodičovských kompetencí. Účastníci si vyzkouší, jak lze v rozhovoru rozpoznat potřeby rodičů a dětí, jak rodiče ukotvit v rodičovské roli, jak jim nabídnout prostředky ke zlepšení jejich vztahu s dětmi a podpořit je ke změně.

Teoretický základ kurzu je postaven na principech individuální psychologie Alfreda Adlera. Ústředními tématy, se kterými budeme pracovat, jsou budování pocitu sounáležitosti v rodině, význam podporujícího přístupu ve výchově, rodinné konstelace a interakce v rodině, práce s rodičovskými přesvědčeními.

Životní úkoly jedince v kontextu rodičovství a výchovy

• nesprávná a mylná osobní přesvědčení ovlivňující rodičovské postoje, interpretace základních omylů a chyb;
  • jak formou rozhovoru oslovovat mylná rodičovská přesvědčení a konfrontovat je se zdravým rozumem.

Výchovné styly v rodině

• výchovné styly v rodině a jejich důsledky pro vývoj dítěte a vztahy v rodině;
  • interpretace rodinné konstelace;
  • základní principy rodičovství založené na demokratickém výchovném stylu

Povzbuzování v procesu práce s rodinou

• jak dodávat odvahu dětem a jak děti odvahy zbavovat;
  • proces dodávání odvahy.

V průběhu vzdělávacího programu se účastnící naučí:

• prohlubovat náhled rodiče či pečující osoby na rodičovské postoje a z nich vyplývající kvalitu rodičovské péče;
  • využívat poznatky adleriánského přístupu pro strategické provázení rodičů a pečujících osob procesem změny postojů a péče;
  • osvojit si komunikační postupy a nástroje provázení, které rodiče či pečující osoby zkompetentňují, podporují je v jejich roli a pomáhají jim zažít úspěch a vytrvat.

Kurz i akreditace jsou pořádány ve spolupráci se společností MANSIO.

Rozsah semináře: 16 hodin

Lektor: Mgr. Michaela Širůčková, Ph.D

Č. akreditace: 2013/1015-SP

Cena: 2660 Kč včetně DPH